Hiekkakirppujen poistoa

Tervehdys taas!


Saimme tällä viikolla uuden kokemuksen, kun pääsimme Kenyan Kids -harjoittelupaikkamme kautta auttamaan tungiaasista eli hiekkakirppujen aiheuttamasta loisinfektiosta kärsiviä ihmisiä.


Tietoa hiekkakirpuista


Katsotaanpas hieman näin aluksi, minkälaisten olioiden kanssa ollaan tekemisissä. Hiekkakirppu on trooppisilla alueilla tavattu loishyönteinen. Täällä Keniassa yleinen nimitys hiekkakirpuille on "jiggers". Ne elävät maaperässä kuten hiekassa ja mudassa. Kun paritellut naaraskirppu löytää mahdollisen isännän, se hyppää (kyllä, ne pystyvät hyppäämään noin 20cm matkan) iholle, tyypillisesti jalkaan tai käteen. Ne tunkeutuvat ihon sisälle, jättäen peräpäänsä ihon pinnalle jotta ne pystyvät munimaan.

Kyseessä ei ole harmiton tartunta, sillä hoitamattomana tungiaasi ihossa voi aiheuttaa ihon paiseita ja kuolioita. Jopa kokonaiset sormet ja varpaat saattavat tuhoutua. Toissijaisena ongelmana tungiaasista voi seurata infektioita, kuten esimerkiksi jäykkäkouristus. Pitkään hoitamattomana tungiaasi voi johtaa jopa kuolemaan. Ohjaajamme myös kertoivat, että pitkään tungiaaista kärsineille ihmisille saattaa kehittyä vakavia mielenterveysongelmia. 

Asetamme ns. graafisimmat kuvat aivan postauksen loppuun!




















Mitkä tekijät altistavat hiekkakirpputartunnoille?

  • Asunnot ja koulut, joissa on maalattia
  • Kotieläimien pito samassa asuintilassa sekä rotat asunnossa
  • Paljain jaloin liikkuminen ja avoimet kengät, esim. sandaalit
  • Saniteettitilojen ja sähkön puute asunnoissa
  • Peseytyminen ilman saippuaa
Lähteitä: Biomedcentral.comWikipedia.org

Päivä kylässä


Lähdimme ohjaajiemme kanssa ajamaan kylään, jonne oli noin tunnin matka Kisumun kaupungista. Alue oli perinteistä afrikkalaista maaseutua; savimajoja, paljon maataloutta ja kaunista luontoa. Kun saavuimme kylään, ihmisiä oli jo kerääntynyt tapaamispaikalle odottamaan. 


Ensin jalat ja kädet pestiin huolellisesti vedellä ja saippualla, jonka jälkeen kynnet leikattiin. Kynnet olivat arvatenkin monella melkoisen huonossa kunnossa. Yhdenkin lapsen varpaankynnet muistuttivat vettynyttä pahvia, ja niiden lyhentäminen oli varsin haastavaa. Kynsien lyhentämisen jälkeen levitimme kemikaalitonta ainetta tungiaasista kärsivälle iholle. Aine sisälsi pelkästään kookosöljyä ja neem-kasvia, jolle emme löytäneet suomennosta. Aine valmistetaan Mombasassa, josta ohjaajamme tilaavat sitä tarpeen mukaan. 



Oikeastaan kukaan hoitamistamme ihmisistä ei puhunut juurikaan englantia, joten emme saaneet kyseltyä heidän tuntemuksiaan ja esimerkiksi sitä, kuinka paljon heillä on kipuja. Ohjaajamme kertoivat, että hiekkakirppujen aiheuttama tungiaasi on hyvin kivulias, ja vaikeuttaa mm. kävelyä pahasti. Näimme kyllä, kun pahasta tungiaasista kärsivät ihmiset koittivat kävellä, ja se oli kovin vaivalloista ja kivuliaan näköistä. 











Fiiliksiä


Kokemus oli ainutlaatuinen ja tuntui hyvältä, kun pystyimme konkreettisesti auttamaan ihmisiä. Edellisenä iltana hieman jännitti, kuinka pystymme ja osaamme näitä ihmisiä. Kuitenkin kun paikalle pääsi ja näki nämä ihmiset, ei tarvinnut hetkeäkään miettiä, pystyykö tekemään kaikkia näitä asioita. Ihmiset kärsivät kovasti, tarve ja halu auttaa oli suuri. 





Kuvia hiekkakirpputartunnoista raajoissa






Kaikin puolin opettavainen kokemus, toivottavasti pääsemme kylään vielä uudelleen.

Mira & Aleksandra













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäätävimmät hetket Keniassa ja asiaa peloista

Gerontologinen harkka Orongo-kylässä