Leikkaussali Kenialaisittain

Sairaalaympäristössä jatketaan!


Yhtenä perjantaina läksimme Saaran kanssa seuraamaan muutamaa leikkausta.  Olemme tutustuneet yhden harkkapaikan kautta erääseen ortopediin, joka on aivan ihana ihminen. Hän toivotti meidät tervetulleeksi seuraamaan muutamia leikkauksiaan, mikä oli varsin mahtavaa, koska sairaalassa suoritetut harkkapäivät ovat jääneet vähäisiksi lakon takia.


Sairaala, jossa vierailimme, oli yksityinen ja siten hoito siellä on hieman korkealaatuisempaa. En tiedä, oliko sairaalalla useampikin leikkausosasto, mutta se missä me olimme, oli hyvin pieni ja niin sanotusti kotoisan oloinen. Meidät otettiin leikkausosastolle lämpimästi vastaan. Tämä ei ole kokemuksemme mukaan laisinkaan itsestäänselvyys Kenian sairaalamaailmassa. 



Iloista väkeä!
Leikkaustiimiin kuului tuntemamme ortopedin lisäksi anestesialääkäri, instrumenttihoitaja, valvova hoitaja ja lisäksi vielä yksi hoitaja, jonka toimenkuva muistutti lääkintävahtimestarin työtä. 



Operaatio Kynsi

(Tässä kappale sisältää vain hoitsuhöpötystä, kiinnostumattomat saa skipata :p )


Päivän ensimmäisestä leikkauksesta meille kerrottiin, että tulossa olisi vain melko pieni toimenpide. Potilas, nuorehko nainen, käveli avopaidassa leikkauspedille, ja hänelle avattiin  i.v-yhteys. Aloitettiin verenpaine-. pulssi-, ja happisaturaatioseuranta. Hän sai myös antibioottiprofylaksin (antibiooteilla infektion ehkäisy) suonensisäisesti. Lisäksi hänelle tiputettiin 500ml nesteitä i.v:sti lyhyen operaation aikana. Potilaan toinen jalka pestiin melkein kokonaan värjätyllä desinfektioaineella, ja häneltä poistettiin varpaan kynnestä kynsilakka... veitsellä raaputtamalla. 

 Kyseessä oli siis varpaan kynnen osapoisto, joka tehdään tilanteissa jossa varpaan kynnen reuna alkaa kasvaa sisälle päin, jolloin se painaa ihoa ja aiheuttaa mahdollisesti kynsivallin tulehduksia. Varpaan puuduttamisen jälkeen kynttä kavennettiin leikkauksessa molemmilta puolilta, jonka jälkeen kynnen pohjat ommeltiin umpeen ja varvas käärittiin valtavaan pakettiin. Potilas siirtyi leikkauspediltä potilasvuoteeseen ja hänet kärrättiin leikkaussalin edustalle toipumaan. Jatkolääkitykseksi hän sai vielä suun kautta otettavan antibioottikuurin, sekä Tramadolia, joka on opioidi ja tarkoitettu melko kovan kivun hoitoon.

Kysyin, käytetäänkö täällä kynsijuuren fenolisaatiota, mihin sain vastauksen, että sen tehokkuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Kuitenkin mm. seuraava näytönastekatsaus kertoo kumminkin toista: Käypähoito.fi

Syy siihen, miksi selitin tämän toimenpiteen näinkin juurta jaksain, on se että olen nähnyt omissa töissäni Suomessa kymmeniä kertoja samaisen toimenpiteen ja siksi sen eroavaisuudet olivat itselleni mielenkiintoisia :D. Sama toimenpide, joka tehdään Suomessa usein tavallisella lääkärinvastaanotolla varsin vaivattomasti, voidaan suorittaa Keniassa ortopedin toimesta täyden varustuksen leikkaussalissa. 



Olkapään korjailua

Seuraavaksi oli vuorossa ihan oikea leikkaus. Teini-ikäinen poika oli muutama viikko sitten kaatunut olkapäänsä päälle, ja olkaluu oli murtunut. Korvausvaikeuksien takia poika ei ollut päässyt leikkaukseen heti, ja olkapää oli ehtinyt luutua väärään asentoon. Käsi ei liikkunut kunnolla, ja liikuttaminen aiheutti pojalle kipua. Vahingon korjaaminen osoittautui melkoisen hankalaksi jälkeenpäin, ja luuta jouduttiin lyhentämään. Oli mielenkiintoista koittaa väistellä veriroiskeita, kun luuta käsiteltiin talttamaisella välineellä. Käden liikerata parantui leikkauksessa, mutta kirurgi epäili ettei kädestä enää kovin hyvää tule. 


Aseptiikka leikkaussalissa oli verraten ihan ok. Avoimet ikkunat suljettiin, mutta päälle laitettiin ilmalämpöpumppu, joka puhalsi käytännössä kaiken ilmassa kiertävän pölyn potilaan päälle. Suomen leikkaussaleissa huomioidaan niin monta asiaa hienosäätöineen, että se meininki on tähän verrattuna kyllä aika nextillä levelillä. 

Päivä tässä leikkaussalissa oli mukava ja siitä jäi hyvä mieli, vaikka lounaalle pääsimmekin vasta neljän aikaan iltapäivällä... :)


Mira






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäätävimmät hetket Keniassa ja asiaa peloista

Hiekkakirppujen poistoa

Gerontologinen harkka Orongo-kylässä